Oprema za voćarstvo i vinogradarstvo

REFRAKTOMETAR 4200

Enološke posude

 

Refraktometar 4200 je namenjen za merenje količine šećera u medu (Brix koncentracija šečera), merenje procenta vode (WATER skala) u medu, kao i za merenje gustinu meda, odnosno njegove specifične težine  (Baume skala).  Takođe se koristi i za merenje količine šećera u voćnim sirupima, džemovima i želeima.

Refraktometar ima tri sklale pomoću kojih se određuje koncentracija šećera, vode ili gustina:

58– 90% Brix koncentracija (skala za utvrđivanje koncentracije šećera u medu ili rastvorima)
3843 °Be' (Baume skala za određivanje gustine tečnosti )
1727%  WATER (skala za utvrđivanje procenta vode)

 

Skala refraktometra

 

UPUTSTVO ZA UPOTREBU REFRAKTOMETRA 4200

1) Otvoriti svetlosno propustljivu ploču i staviti na glavnu prizmu 2-3 kapi tečnosti u kojoj se meri šećer. Zatvoriti prozirni poklopac tako da se tečnost raširi preko prizme i prekrije njenu celu površinu bez vazdušnih mjehurića i suvih mrlja.

2) Prilikom merenja prozirni poklopac držati u pravcu izvora svetlosti i gledati kroz okular. U centru dole videće se kružna polja sa podelom na stepene (neophodno je fokusirati okular da bi se jasno videla podela). Gornji deo polja treba da bude plav, a donji beo.

3) pomoću stepenaste skale na graničnoj čliniji između plavog i belog dela polja očitati Brix koncentraciju šećera (1% Brix = 1% šećera), stepene °Be' ili postotak vode u zavisnosti šta želite da izmerite koristeći refraktometar.

Preciznost merenja

0 ,5% Brix
0 ,5% °Be'
1% voda

Radna temperatura (temperatura baždarenja) refraktometra je 20°C. Da bi se dobio tačan rezultat merenja prizma i uzorak moraju imati istu temperaturu. Temperatura merenja treba da bude u intervalu između 10 °C i 30°C. S obzirom na to da ovaj model refraktometra ne poseduje automatsku temnperaturnu kompenzaciju neophodno je izvršiti korekciju izmerene koncentracije šećera u zavisnosti od temperature ambijenta. Tablica za korekciju (Tabela 1) dolazi na uputstvu uz refraktometar.

Za temperaturu merenja iznad 20°C  na izmerenu koncentraciju šećera potrebno je dodati korekciju iz tabele.
Za tremperaturu merenja
ispod 20°C od izmerene koncentracije šećera potrebno je oduzeti korekciju iz tabele.

Primer:  Izmerena koncentracija šećera 72% na temperaturi okoline 30° C

Iz Tabele1 korekcija za 30° iznosi 0,81%. Dodavanjem ove vrednosti na izmerenu vrednost šećera (72% + 0,81% ) dobija se stvarna koncentracija šečera 72,81%.

Korekcija stepena °Be'  izmerenih po Baume skali se vrši preko formule:

Korekcija = (T - 20°) * 0,0447

pri čemu je T - temperatura merenja.

Primer:  Izmereno  38,5 °Be'  na temperaturi okoline 30° C

Korekcija (30° C - 20° C) * 0,0447 = 0,477 se dodaje na izmerenu vrednost (38,5 + 0,477), pa se dobija stvarna vrednost  38,977 °Be' .

U Tabeli 2 koja dolazi na uputstvu uz refraktometar date su vrednosti specifične težine tečnosti i koncentracija šećera za izmerene vrednosti  stepena °Be'.

Održavanje

Ne izlagati instrument vlažnim vremenskim uslovima i ne uranjati ga u vodu. Ako se zamagli, to je pokazatelj da je voda ušla u njega. U tom slučaju obratiti se kavalifikovanom servisu ili kontaktirati svog dobavljača.

Ne meriti hemikalije sa abrazivnim i korozivnim svojstvima jer one mogu da oštete prizmin površinski omotač.

Čistiti instrument između svakog merenja koristeći meku i vlažnu tkaninu.

Baždarenje

1) Otvoriti prozirni poklopac  koji se nalazi iznad glavne prime i staviti na prizmu 2-3 kapi probnog uzorka poznate koncentracije šećera (78,8% Brixa za podešavanje na nultoj liniji). Nakon toga zatvoriti prozirni poklopac tako da se tečnost raširi preko prizme i prekrije njenu celu površinu bez vazdušnih mjehurića i suvih mrlja. Probni uzorak testirati na prizmi oko 30 sekundi pre prelaska na sledeći korak da bi se prilagodio temperaturi okoline refraktometra.

2) Prilikom merenja prozirni poklopac držati u pravcu izvora svetlosti i gledati kroz okular. U centru dole videće se kružna polja sa podelom na stepene (neophodno je fokusirati okular da bi se jasno videla podela). Gornji deo polja treba da bude plav, a donji beo.

3) Gledajući kroz okular okretati podešavajući zavrtanj sve dok se granice između gornjeg plavog polja i donjeg belog polja ne sretnu na početnoj nultoj vrednosti skale (78,8% Brixa).

Refrektometar je baždaren u fabrici i nije ga potrebno baždariri pre upotrebe.


 

Prese za voće

Muljače

Pasirke i mlinovi

Pumpe za pretakanje

Pumpe za kljuk

Uređaji za filtriranje

Pretakači

INOX burad

Polipropilenske posude

Drvena burad

Staklena ambalaža

Čepilice

Aparati za kapice

Zatvarači

Vrenjače

Punilice

Oprema za pranje flaša

Merni instrumenti

Pasterizator

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
     
 

Prethodna stranica  Prethodna stranica

   
 

 

   
 

Vrh stranice Vrh strane

 

Copyright © Migros 2001 - 2006