Oprema za voćarstvo i vinogradarstvo

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE VINOMERA

Enološke posude

 

Vinomer ili Bernadotova vaga služi nam za orijentaciono određivanje zapreminskog postotka alkohola u gotovom vinu.

Kako koristimo vinomer?

Vino ulijemo (držeći vinomer uspravno ) u levak na vrhu staklene kapilare (A)

Pričekamo da na donjem kraju otkapa nekoliko kapi vina (B).

Naglo (bez trešnje) okrenemo vinomer za 180° i pričekamo dok se tečnost u kapilari spusti i umiri (oko 1 minutu). Očitamo vrednost na skali obrativši pri tome pažnju da je linija oka u nivou s visinom vina u kapilari (C).

Ako se nit vina u kapilari prekine to znači da je u njoj ostao vazduha. Vazduh možemo izbaciti tako što dunemo kroz levak vinomera,

Nakon upotrebe vinomer odmah oprati sapunicom i toplom vodom, pa produvati  kroz levak. Ukoliko u kapilari ostane i mala količina vina, osušeni šećer će začepiti kapilaru i učiniti vonomer neupotrebljivim. Ako ipak dođe do onečišćenja kapilare, potrebno ju je isprati alkoholom (rakijom), nakon toga toplom vodom i ponovo produvati.

 

 

Postupak merenja vinomerom

 Postupak merenja vinomerom

Prese za voće

Muljače

Pasirke i mlinovi

Pumpe za pretakanje

Pumpe za kljuk

Uređaji za filtriranje

Pretakači

INOX burad

Polipropilenske posude

Drvena burad

Staklena ambalaža

Čepilice

Aparati za kapice

Zatvarači

Vrenjače

Punilice

Oprema za pranje flaša

Merni instrumenti

Pasterizator

Enološka sredstva

 
     
     
     
     
     
 

Prethodna stranica  Prethodna stranica

     
 

 

 
     
   

Vrh stranice Vrh strane

 

Copyright © Migros 2001 - 2006